De Oosterse Kwast

Art & Fun

GESCHIEDENIS

 Het idee van deze combinatie van kunstwinkel en atelier is geboren na ons verblijf in Perth in West-Australie en Hellen’s leerschool in Fremantle (bij Perth) waar ze gedurende 2 jaar bij de daar bekende schilder David Giles les heeft gehad in expressieve, abstracte kunst. 

Daarnaast is ze ook “artist in residence” geweest, samen met een 10-tal andere kunstenaars van David Giles’s  “Freedom School of Art” op Captain’s Lane nr. 11 bij de oude haven van Fremantle. In Australie heeft ze zoveel mogelijk van mensen willen leren en heeft workshops en lessen gevolgd, tot de “Paint & Sip” klassen aan toe (onder het genot van een wijntje ongedwongen schilderen onder toezicht van een docent(e)).. 

De docenten die van grote invloed geweest zijn op haar werk zijn onder anderen Malini Parker als visuele kunstenaar, schrijfster en docente. Daarnaast George Hayward als abstrakte schilder die zijn schilderijen met een gevoel van een landschap overbrengt. Dan Brian Simmons die verschillende awards kreeg voor zijn tekeningen, olieverfschilderijen en “mixed media”-werken en dan is er natuurlijk David Giles zelf. David is een gevestigd artiest en heeft bij diverse bekende galeries geexposeerd en dus naam gemaakt. Zijn stijl is meestal zeer abstrakt en geinspireerd door intuitie.

Alle artiesten worden zoals Hellen zelf ook, enorm geinspireerd door de natuur en delen hun kennis, ervaring en visie graag met anderen.

De afgelopen 5 jaar heeft Hellen in het Benoordenhout in Den Haag een atelier gehad en meegedaan aan de open kunstdagen in het Benoordenhout. Ze is toen ook begonnen met lessen in Sumi-e; een Chinees/Japanse vorm van schilderen. Deze werden geven door de zeer getalenteerde schilder Afaq Saleem die het het verre Oosten een hoge waardering geniet gezien zijn vele onderscheidingen die hij voor zijn werken heeft mogen ontvangen.


Terwijl we in Taiwan woonden heeft Hellen zich georienteerd op het zelf maken van sieraden; in Taiwan en de wijde omgeving waren halfedelstenen goed te verkrijgen en zeer populair. Ze heeft les gehad van de op fundamentele technieken gerichte edelsmid en artiest Victor Shteinberg.

Hellen’s liefde voor kunst gaat terug naar de tijd waarin ze na haar middelbare schooltijd in Lochem verder wilde met de opleiding tot handvaardigheidsdocente maar uiteindelijk, na uitloting, besloot naar de Pedagogische Academie in Hengelo te gaan. Kunst heeft haar altijd blijven boeien en toen wij besloten van West naar Oost (Nederland) te verhuizen was dat HET moment om deze droom te verwezelijken.

Een atelier aan een huis bij een omgebouwde boerderij “ïn the middle of nowhere” was het oorsponkelijke idee maar toen we het woon-winkelpand van Mirjam’s Modehuis zagen aan de Grotestraat waren we verkocht; lekker in het centrum van het dorp maar toch erg veel ruimte om ons heen en als toegift vanuit de achtertuin een fantastisch uitzicht op de Markelose berg!


Hellen is degene die de winkel runt, het atelier gebruikt voor workshops en coordineert met kunstenaars voor exposities en gast-workshops.
Rene is op de achtergrond aanwezig als helpende hand, zorgt voor de administratie en het bijhouden van de website.

  • Modehuis Mirjam
  • Winkel leeghalen
  • Atelier systeemplafonds
  • Gekocht atelier dichtgespijkerd
  • De voor-vorige eigenaar
  • Beneden half gesloopt
  • Tussenmuur met verborgen raam
  • Winkel van binnenuit
  • Atelier van binnenuit
  • Winkel voorkant glasdicht
  • Winkel voorkant puinhoop
  • Winkel voorkant betimmerd
  • Voorkant in wording

Inmiddels is het woon/winkelpand ingrijpend verbouwd met zoveel mogelijk vergroening als mogelijk is bij een bestaande gebouw; wij wonen achter/boven en aan de voorkant hebben we rechts de winkel en links de atelierruimte. Het pand voldoet nu tevens aan de moderne eisen van brandveiligheid.